Thomas over zijn opdracht

Thomas Raub (die jullie misschien nog wel kennen van een eerdere bijdrage! 😁) is inmiddels een ruim half jaar onderweg bij één van onze opdrachtgevers. Onderstaand vertelt hij over de afgelopen maanden.

“Sinds februari ben ik vanuit Sogyo gedetacheerd bij een hypothecaire dienstverlener als test engineer binnen een van de midoffice teams. De midoffice houdt zich bezig met de systemen voor de opvoer van nieuwe hypotheekaanvragen bij de verschillende banken en andere hypotheekverstrekkers die klant zijn bij mijn opdrachtgever. Als tester binnen een agile scrum team is het mijn verantwoordelijkheid om ten eerste bij nieuwe stories te checken dat de code die door mijn collega’s wordt ontwikkeld het gewenste resultaat levert. Hiervoor stel ik testplannen op, waarbij ik bedenk welke variabelen er zijn binnen een bepaalde story en welke relevant zullen zijn om door te testen. En uiteraard breng ik die testplannen vervolgens tot uitvoering. Bovendien houd ik ook in de gaten dat de bredere functionaliteit van onze software niet omvalt door aanpassingen vanuit ons of andere teams. Op dat gebied bouw en onderhoud ik autotests die dagelijks de hoofdfunctionaliteit doorlopen en het daadwerkelijke gedrag van menselijke gebruikers simuleren. Je leeft je dus eigenlijk echt in in hoe mensen de software gebruiken, en wat hun doelen en wensen zijn. Op die manier is het mijn verantwoordelijkheid te zorgen dat de klant altijd het gewenste resultaat krijgt in de vorm van goede kwaliteit software.

Het testen is duidelijk een andere tak van sport dan het software ontwikkelen dat ik hoofdzakelijk heb geleerd in de opleiding bij Sogyo. Je benadert software op een andere manier, en vanuit een ander perspectief. Daarbij merk ik dat het echt helpt dat ik vanuit Sogyo ervaring heb gekregen met hoe software systemen in elkaar steken, en dat ik zo ook goed kan meepraten en meedenken met ontwikkelaars wanneer er onverwachte resultaten optreden. Daarnaast biedt mijn opdrachtgever veel mogelijkheden voor ‘T-shaping,’ het uitvoeren van taken buiten je eigen specialisatie, zoals bijvoorbeeld softwareontwikkeling als tester. Bovendien werd ik als nieuweling goed opgevangen binnen het team, door collega’s die altijd open stonden (en staan) om uit te leggen hoe alles werkt, en ideeën hebben voor hoe de tests aan te pakken. Je merkt dat er heel veel gedeelde kennis en ervaring is binnen het team, en dat je elkaar daarmee ook steunt!”